fallback

Вкарват безработните в регистър, търсят защо 900 хил. българи нито работят, нито учат

Ще има специални обучения, след които ще дават сертификати за придобити умения

13.04.2022 | 17:10 Автор: Елеонора Танева

Парламентарната социална комисия прие да се създаде регистър на безработните, за да може служителите от Агенцията по заетостта да знаят къде са и какви са причините над 900 хил. българи нита да работят, нито да учат. Това е една от промените в Закона за насърчаване на заетостта, предложени от ГЕРБ-СДС.

С промените предвиждаме Агенцията по заетостта да създаде регистър на неактивните лица, който няма да е публичен. Данните от него могат да се събират в сътрудничество с НАП, МОН, ГРАО, НСИ, АСП и др., уточни Деница Сачева от ГЕРБ. Тя обясни, че в момента трудовите инспектори на Агенцията по заетостта могат да консултират, да регистрират като безработни хората, които не учат и не работят, да им предлагат да придобият нова квалификация и да им търсят подходяща работа, пише "24 часа". 

"С новите текстове ще им дадем възможност и да насочват икономически неактивните лица към валидиране на получените извън училище умения", каза още Сачева.

Една част от тези хора притежават умения, придобити неформално – като хоби или при работа без договор в различни сектори в земеделието и животновъдството. Друга част са млади пенсионери, които също могат да допринесат с опита си за развитието на икономиката на България. Има и такива, които не работят, за да се грижат за близки.

Валидирането на знания ще се случва в базите на Държавното предприятие "Българо-германски център за професионално обучение". Така хората ще могат да получат сертификат, за уменията си. Обучението ще е до 18 месеца. 

За предварително регистрираните като безработни се предлага да се осигурят средства за стипендии, транспорт и квартира за времето на курсовете.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback