Недоволство сред родители в София - децата им трябва да ходят на училище в друг квартал

Според общината новото райониране осигурява повече места за първокласници

12.04.2022 | 19:13 Редактор: Жаклина Иванова

Родители от столичния район "Студентски" са недоволни от нови правила при кандидатстването за първи клас. Оказва се, че децата им ще трябва да ходят на училище в друг квартал. Според общината новото райониране осигурява повече места за първокласници.

Дъщерята на Маргарита Димитрова ще бъде в първи клас през септември. Две седмици преди да е отворена системата за кандидатстване тя разбира, че детето ѝ няма да може да кандидатства за най-близкото до тях училище, въпреки че живеят на адреса от 14 години.

"Нашият адрес не е вече към района на въпросното 55-то училище. За момента сме в пълна безизходица. Готова съм да не си запиша детето в първи клас", каза тя.

Заради недостиг на 66 места за първокласници, общината е взела решението за новото райониране.

"Ние взехме непопулярното решение да променим района. На определени адреси децата са насочени за кандидатстване по първа група в друго училище и това е 39-то училище в "Младост 2". Когато се намираме в условията на дефицит, идеална ситуация няма", подчерта кметът на район "Студентски" Петко Горанов.

Родителите са притеснени, тъй като имат две седмици, за да изберат място за децата си. За да се реши проблемът с дефицита на места в район "Студентски", се строи ново училище.

"За 2024-2025 учебна година там ще отвори врати ново основно училище. В началния курс ще има 12 паралелки. Това означава, че за всеки един випуск ще има три паралелки", уточни още Горанов.

Утре предстои среща между недоволните родителите и кмета на района

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК