Съмнения и обвинения в НС след заплахата към Каримански

Партньорите във властта излязоха с ново предложение, идеята не срещна одобрение

08.04.2022 | 17:53 Редактор: Теодора Патронова

Депутатът от "Има такъв народ" и един от двамата кандидати за управител на БНБ Любомир Каримански е получил есемес със заплаха. По-късно от МВР съобщиха, че е установена сим картата, от която е изпратено съобщението. Картата е била активирана за 15 минути вчера, след което е изключена.

Румънски гражданин, влязъл у нас на 1ви април, е изпратил заплашителното съобщение на Любомир Каримански този четвъртък в 17:30 часа.

"Съобщението гласи: "Откажи се или проблемите ти ще започнат веднага и нямаш представа колко ще бъдат сериозни!!!!". ", заяви Каримански.

Сим-картата, от която е пуснато съобщението е активирана само за 15 минути, след което румънския гражданин напуска България.

"По същият начин действаха мутрите през 90-те. Надявам се МВР да си свърши работата", подчерта председателят на ПГ на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов.

"Обадих се на министър Рашков и на г-н Пламен Тончев. Разпоредих, че всичко на най-високо ниво трябва да направят тези служби", изтъкна премиерът Кирил Петков.

Прокуратурата е възложила на МВР да извърши проверка в следващите 10 дни.

Съмненията кой може да стои зад заплахата обаче доведоха до задочни обвинения в управляващата коалиция.

"Знаете кой стои от другата страна за БНБ, от едната е Каримански", заяви Йорданов.

"Пълен абсурд е да се казва, че заплахите  идват от другия кандидат за гуверньор на БНБ. Въпросът е кой се опитва да направи тази провокация", подчерта премиерът.

Изненадващо - партньорите във властта излязоха с ново предложение, дни преди изборът на новия гуверньор. Идеята не срещна одобрение.

"Най-доброто решение е двете кандидатури за БНБ да бъдат оттеглени. Трябва да се започне разговорът на чисто и да се намери кандидатура, която да обедини управляващото мнозинство и да се ползва с подкрепата на целия парламент. Не вървим към разклащане. Има напрежение", коментира лидерът на "Демократична България" Христо Иванов. 

"Коалицията изглежда разклатена. Това са нормални процеси. Имаме двама кандидати, за които НС ще реши. Това не е разклащане", каза Андрей Камбарев от "Продължаваме промяната". 

От опозицията също очакват службите да изяснят случая.

"Мутренските време се завърнаха. Господин Рашков отдавна никой не е арестувал. Да започне по-конструктивна работа по установяване на източника на този смс", отбеляза Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК