Гешев: Спецструктурите станаха опасни за организираната престъпност и ги закриват

ПРБ отчете: 76% от наблюдаваните досъдебните производства са решени

06.04.2022 | 13:46 Редактор: Тодор Петров

Прокуратурата излезе с отчет за работата си за последните две години. ПРБ отчете повишен брой наблюдавани досъдебни производства и решени такива. 76% от наблюдавани досъдебни производства са решени през изминалата година.

166 са образуваните разследвания за корупция през изминалата година. При 16 от тях има влезли в сила присъди.

Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че със закриването на Специализираната прокуратура много от делата, които се водят при нея, ще завършат "безславно". Нефункционална е и готвената съдебна реформа, смята още главният прокурор.

"Истина е, че създадохме специализираните структури, за да се отчетем пред ЕС, че правим нещо. С ясната цел, че те няма да работят по начина, по който трябва да работят - срещу организираната престъпност и тероризма. Станаха опасни за организираната престъпност и резултатът от това, че предстои да бъдат закрити, е защото те работят. Просто трябваше да имитират дейност по начина, по който се правеше преди това", изтъкна Гешев.

Същевременно от обвинението предложиха промени в Наказателния и наказателно-процесуалния кодекс, изключващи определени обстоятелства от престъплението в обвинителния акт и изменения в броя на т.нар. поемни лица, и разпити на определени категории свидетели.

Очаква се отчетът на прокуратурата да влезе за обсъждане и приемане в Народното събрание.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Истината
преди 2 години
Непозна. Прокуратурата се шлайфа понеже много започва да изглежда като кулата в Пиза. Сигнализирай за неуместен коментар