Два месеца платен отпуск за бащите: Промените може да влязат в сила от 1 август

Правилата ще засегнат и осиновителите

05.04.2022 | 19:10 Редактор: Жаклина Иванова

Бащите ще имат право на два месеца платен отпуск до навършване на 8-годишна възраст на детето. Това предвиждат промени в Кодекса на труда. По действащото в момента законодателство всеки от родителите има право на 6-месечен неплатен отпуск, като пет от тях може да се прехвърлят от единия на другия родител.

Теодор Тодоров е баща на 4-годишно дете. До момента не се е възползвал от полагащия му се отпуск след раждане на дете.  

"Трудно е, когато се роди детето и двамата родители да използват отпуск, тъй като разходите за бебето са големи, особено в началото", сподели той.

Според предлаганите промени Теодор ще може да ползва два месеца платен отпуск до навършване на 8-годишната възраст на детето си.

"Така ще може и двамата родители да си поделят грижите за детето, а досега те падат почти изцяло върху майката. Детето често се разболява, така че е хубаво, че няма срок кога може да се ползва този отпуск", каза още той.

Според Асоциацията на родителите промяната е много важна стъпка.

"Има бащи, които са си сменяли работата, за да прекарват време с децата. Промяната е изключително нужда, само 2 месеца е, но е хубаво, че няма срокове", посочи Давид Кюранов от Асоциацията "Родители".

Промените ще засегнат и осиновителите.

"Това ще важи и за кандидат-осиновителите и за семействата с осиновени деца", обясни областният координатор на КНСБ-Русе Боянка Димитрова.

Ако бъдат приети, промените ще влязат в сила от 1 август тази година.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК