Ще носим ли маски и след 1 април? Ето какво решиха депутатите

Отпадането на финансови стимули за медиците ще предизвика сериозни проблеми в здравеопазването, според депутати

31.03.2022 | 18:18 Редактор: Теодора Патронова

Държавата поема плащането на здравните вноски за спешна, доболнична и извънболнична помощ на украинските бежанци. Темата за осигуряване на финансирането скара депутатите, но предложението беше прието. След това дебатите в пленарната зала продължиха с Ковид мерките и кои от тях да се запазят след отмяната на извънредната епидемична обстановка от утре. На първо четене на Закона за здравето депутатите не приеха нови ограничения. 

Да носим ли маски след 1 април и кой да има правомощията да определя противоепидемичните мерки в случай на нужда. Темата предизвика над 3 часа дебати в парламента.

"Този законопроект по-скоро трябва да бъде под заглавие "2 години тормоз не стигат", коментира депутатът от "Възраждане" Елена Гунчева.

"Като човек, който се занимава с функцията на белия дроб и влиянието на маските, мога да кажа, че маските не водят до странични ефекти", заяви  депутатът от ДБ Александър Симидчев.

"Тук предлагате нещо, което няма никаква стойност", изтъкна депутатът от БСП Георги Михайлов.

С отпадането на извънредната епидемична обстановка от 1 април ще се премахнат и допълнителните финансови стимули към медиците и лечебните заведения. Според депутатите това ще доведе до сериозни проблеми в здравеопазването.

"Парите за медицинските специалисти са необходими. Този законопроект размива границата между противоепидемична обстановка и мерки", коментира каза депутатът от "Има такъв народ" Ива Митева.

"Законопроектът е финансово необезпечен. Неговото приемане може да доведе до проблеми в системите на лечебните заведения", изтъкна депутатът от ДПС Джевдет Чакъров.

Между първо и второ четене ще се обсъди идеята противоепидемичните мерки да се налагат не от здравните власти, а от НС. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК