Отхвърлиха предложението на ГЕРБ за анкетна комисия върху меморандума за $1 млрд.

Не е ясно кои са точно представляващите страни в този меморандум, обясни Десислава Атанасова

30.03.2022 | 11:15 Редактор: Здравко Черкезов
Отхвърлиха предложението на ГЕРБ за анкетна комисия върху меморандума за $1 млрд.

Само с 83 гласа "за" от ГЕРБ и ДПС, 102 "против" и 21 въздържали се депутатите отхвърлиха искането на ГЕРБ за създаване на временна анкетна комисия, която да изясни всички факти и обстоятелства, свързани с подписването на меморандум за 1 млрд. долара от правителството на Кирил Петков.

Причина за исканата комисия бе изказване в тв интервю на финансовия министър, че меморандумът е с компания Gemcorp. За нея се появиха журналистически разследвания, които я обвързват с пране на пари и руски олигарси.

"Тази процедура и меморандум предизвиква много въпроси. Има сериозни журналистически разследвания по темата и не е ясно кои са точно представляващите страни в този меморандум", обясни председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, цитирана от "24 часа".

Това е само "паметна записка" възрази Драгомир Стойнев от БСП и обясни, че не смята за нужно парламентът да се занимава с тази тема. "Тези инвеститори са били във вашата Топлофикация "София". Те са работили за това как да се върне дългът на топлофикацията към БЕХ. Сега искате да създадете анкетна комисия за нещо, с което нямаме никакво обвързване. Нека не занимаваме НС с неща, които не са му присъщи", каза Стойнев и предложи на ГЕРБ да питат по въпроса премиера в петък на блиц контрола.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК