Недостатъчен брой места в яслите и градините, а таксите в частните са непосилни за мнозина

Миналата година близо 9 хиляди деца останаха извън детските градини и ясли в столицата

28.03.2022 | 19:25 Редактор: Теодора Патронова

От днес започва записването на децата в детски градини и ясли в София. А обявените свободни места отново са малко над 13 300. 

Ева Софиева за първи път се сблъсква със системата за кандидатстване в ясла със седем месечния ѝ син Каан. Заради малкия брой свободни места е принудена да търси и частни ясли, таксите, за които са непосилни.

"Специално за нашия район Витоша местата са 39, от което следва, че стотици деца ще останат неприети. Другият голям проблем за София е, че дори в частните детски ясли няма места. Лично аз съм се свързала с над 10 такива в района на моята месторабота или на моя съпруг и там няма места", обясни тя.

В зависимост от това дали детската градина има яслени групи или не, се определят и свободните места за кандидатстване в нея. А от първи април държавата е предвидила детските градини и ясли да са безплатни.

"Има случаи, в които към общия брой 27 деца в групите, 20 преминават в първа група. Тогава свободните места, които обявяваме са 7. Това е причината да виждат в някои райони и съответно в някои детски градини по-голям брой места, а тези, които са с яслени групи резонно тези места да са по-малко", обясни директорът на дирекция "Образование" към Столична община Мария Минчева.

Родителите могат да кандидатстват във всичките 194 детски градини на територията на София. Само първите три посочени детски заведения носят допълнително точки. Ако децата не успеят да влязат в детска градина обаче, имат право на компенсации. Това важи само за децата над 3 годишна възраст.

"Наистина е много трудно в София да се гледат деца и да поддържащ един нормален стандарт на живот. Това е основен проблем за София - изключително малки на брой места за ясли и детски градини, което усложнява живота на младите хора и ги води към това да не предприемат стъпка за второ детенце", подчерта Ева Софиева.

Миналата година близо 9 хиляди деца останаха извън детските градини и ясли в столицата.

Кандидатстването тази година ще продължи до 11 май, след което ще има още две класирания през 2 седмици. Продължава и строителството на 17 нови детски градини като част от тях се очаква да отворят врати през септември.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК