Окончателно: Детските ясли и градини стават безплатни от 1 април

Родителите ще имат право и на данъчно облекчение за дете в годината, когато то навърши 18 години

22.02.2022 | 14:30 Редактор: Здравко Черкезов
Окончателно: Детските ясли и градини стават безплатни от 1 април

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), като така отпадат таксите за детските ясли и детски градини от 1 април. Така на практика ползването им става безплатно за родителите.

На второ четене бяха приети и промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Парламентът реши 10% да бъде данъкът върху социалните разходи, предоставени в натура на работници и служители и лица, наети по договор за управление и контрол. Такива разходи са тези за ваучерите за храна.

3% ще бъде данъкът върху разходите в натура, свързани със собствени, наети или предоставени за ползване активи, предоставени за лично ползване или свързани с използване на персонал, от работници, служители и лица, наети по договори за управление и контрол, както и от лица, упражняващи личен труд.

С друга промяна, одобрена на второ четене, бе решено родителите да имат право на данъчно облекчение за дете в годината, когато то навърши 18 години. Същото правило важи и за родителите на дете, което почине през годината, информира БНР.

Депутатите отхвърлиха предложението на Десислава Танева от ГЕРБ между първо и второ четене във връзка с условията за преотстъпване на корпоративния данък. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
0
преди 2 години
Щом са безплатни детските градини,да се спрат помощите на ***. Сигнализирай за неуместен коментар