България, Румъния, Черна гора и РСМ обединени за енергийна сигурност и независими доставки

Балканските лидери се разбраха да работят заедно срещу корупцията и прането на пари

28.03.2022 | 19:01 Редактор: Теодора Патронова

Знакова среща в София. По покана на премиера Кирил Петков пристигнаха лидери на страните членки на НАТО от Югоизточна Европа, за да обсъдят отражението на войната в Украйна върху региона. Конфликтът дава отражение върху доставките на газ, торове и храни, но и засилва евроинтеграцията на Северна Македония.

Балканите да работят съвместно за енергийната си сигурност и осигуряване на независими от Русия газови доставки, за това се разбраха на среща в София лидерите на България, Румъния, Черна гора и Северна Македония.

"Дискутирахме как може да обърнем някои от газопроводите, за да потече газ в обратна посока от Юг на Север. Така ще може да се ползва газ от Гърция и Турция и да се доставя за другите балкански държави", заяви премиерът Кирил Петков.

Несигурността в газовите доставки вдигат и цената на торовете, заради голямото количество енергия, необходимо за производството им, което налага търсенето на алтернативи.

"Един от основните аспекти, който засегнахме, е проблемът с торовете, затова смятам, че ресурсите от енергия и газ са много важни, защото торовете се пряко свързани с газа. За това благодаря на Кирил за довършването на интеконектора с Гърция, защото той ще даде една алтернатива на доставките", коментира министър-председателят на Румъния Николае Чука.

Заради войната в Украйна – Русия спря износа на пшеница, а реколтата от Украйна няма как да бъде изнесена заради блокираните пристанища, това може да окаже влияние върху доставките на храна, затова балканските държави солидарно ще работят за подсигуряване на продоволствието.

"Тази криза показа, че трябва да има солидарност между страните при доставките на храни. Може да се окаже, че някой от нас разполагат със запас от определени храни, а не им достигат други, така че може да си съдействаме и всички да бъдем добре", изтъкна премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич.

Военният конфликт ще ускори евроинтеграцията на Северна Македония.

"Разширяването на Европейския съюз става също политика за сигурност и спирането на процеса би довело до нестабилност, защото ще доведе до зловредни влияния от трети страни", изтъкна министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски.

"Чувствам, че имам приятели до себе си и исторически нашите отношения се подобриха изключително много, защото си говорим често и имаме обща цел. С кризата с Украйна евроинтеграцията на Западните Балкани става още по-важна", подчерта Петков.

Премиерът съобщи, че с хуманитарен полет от Русия са изтеглени 64 българи.

"Да, искам да потвърдя, че нашият посланик от Русия се връща за консултации. Очаквам същото да се случи и с руския посланик в София", каза Петков.

Балканските лидери се разбраха да работят заедно срещу корупцията и прането на пари. Както и по изработването на обща логистична стратегия за отбрана.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Правителствена информационна служба

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК