Собственикът на порутената къща: Плочките в банята се пръскаха като стъкло

Възложителят на строежа е готов да купи нов дом на семейството

28.03.2022 | 17:55 Редактор: Елеонора Танева

Започна проверка след инцидента, при който се срути част от къща в Хасково. В момента пострадалото семейство е без дом и покъщнина. До аварията се стига само часове след започване на изкопни работи в съседство.

В събота вечерта къщата на Росен Русев, построена от баща му и дядо му, започва да се руши. Семейството успява да се евакуира минути преди стената на сградата да падне. 

"Взе да се пука на места къщата, чуваше се пукот. Плочките в банята започнаха да пукат като стъкло и бързо се изнесохме. Колкото и да сме изплашени – това е. Ще го преживеем, добре че нямаме жертви", сподели собственикът на къщата Росен Русев

Семейството живее при роднини. Инвеститорът на кооперацията, която се строи в съседство, е в готовност да поеме разходите им, както и да построи нова къща, в случай че тази не може да бъде възстановена.

"Семейството може да излезе на квартира, ще му плащаме квартирата. Докато му построим къщата. Сега задействаме документите и нова къща ще му направя направо. Хубавото е, че няма човешки жертви. На паричните не обръщаме внимание", заяви възложителят на строежа Юсеин Юсеин.

Междуведомствена комисия започна и проверка по случая. Целта е да се установи каква е причината за инцидента.

"Извършва се незабавна проверка на място и по документи. Започнато е административно производство за спиране на строежа с изключение на дейностите, които строителят е задължен съгласно наредбата за спиране на аварията и обезопасяване на строежа като цяло", уточни началникът на РДНК - Хасково инж. Пеньо Стайко.

Според строителите на съседната сграда всичко е изпълнено по план, а срутването е станало заради високи подпочвени води. 

"Те се виждат и в момента. Когато изкопът и укрепването са направени в събота е нямало никаква вода. В момента, в който сградата е започнала да се пука и са дошли колегите с конструктор, от Строителен надзор са установили, че има подпочвени води", обясни Тодор Матеев.

Предстои сформираната комисия да установи има ли виновни и дали къщата ще бъде напълно разрушена. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК