Русия предупреди - течението може да отнесе морските мини до България за 10 дни

Дрейфуващи украински морски мини ще продължат да представляват заплаха за страните от региона, заяви ген.-полк. Мизинцев

27.03.2022 | 07:40 Редактор: Елеонора Танева
Русия предупреди - течението може да отнесе морските мини до България за 10 дни

Дрейфуващи украински морски мини, плаващи по крайбрежието на Черно море, ще продължат да представляват заплаха за страните от региона, ако метеорологичните условия се влошат. Мините ще достигнат Румъния за четири дни, а България за десет дни. Това заяви в събота вечерта ръководителят на Националния център за управление на отбраната на Русия - генерал-полковник Михаил Мизинцев, предаде агенция ТАСС.

"Ако метеорологичните условия в северната част на Черно море се влошат, ще се появи заплаха, че мините ще продължат да плават по крайбрежието на Черно море. Плаващите мини ще достигнат до териториалните води на Румъния за четири дни, а до България - за десет дни", отбеляза Мизинцев, цитиран от БНР.

Според него 67 чуждестранни кораба остават блокирани в украинските пристанища.

"Заплахата от обстрели, създадени от Киев в териториалните води на Украйна, както и мините, пречат на корабите да напуснат безопасно пристанищата Херсон, Николаев, Черноморск, Очаков, Одеса и Южни", уточни генералът.

Той за пореден път призова международната общност, а именно Международната морска организация, да повлияе на властите в Киев и да вземе ефективни мерки за гарантиране на безопасното отпътуване на чуждестранни кораби от украинските пристанища.

В събота турското министерство на отбраната съобщи за мина, която е била открита в пролива Босфора. Според турския министър на отбраната Хулуси Акар мината е била дезактивирана, по-късно властите забраниха нощния риболов за по-голяма безопасност.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК