"Инса ойл": След подаване на сигнала - всички съществуващи в държавата органи ни проверяват

Нова серия словесни престрелки между вътрешното министерство и прокуратурата

24.03.2022 | 18:48 Редактор: Искра Ангелова

Нова серия словесни престрелки между вътрешното министерство и прокуратурата. Причината е образуването на досъдебно производство срещу министъра на финансите Асен Василев. Обвинението съобщи, че разследва финансовия министър, а наблюдаващият прокурор си направи отвод.

Според прокуратурата финансовият министър е извършил нарушение с цел да се набави имотна облага, и с два дни закъснение обяви, че е започнала досъдебно производство. За разследването съобщи вътрешният министър Бойко Рашков. В сигнала на Георги Самуилов, собственик на "Инса ойл", обаче нямало нарушение.

"Далеч съм от мисълта да адвокатствам на Асен Василев. Но този материал не дава никакво подобно основание да се прави извод. Ако някой е направил този извод, аз смятам, че е злоупотребил със своите правомощия да постави началото на наказателен процес, злоупотребил е. Това би означавало, ако ние приемем подобна правна формулировка, всички ревизии в страната да могат да послужат за търсене на наказателна отговорност", заяви Рашков.

Главният прокурор от своя страна попита как вътрешният министър се е сдобил с постановлението за образуване на досъдебно производство.

"Господин Рашков, ако въобще са истински тези листове, аз не вярвам да са, така ги е придобил по незаконен начин", подчерта Гешев.

"Тези материали са ми донесени тук, на входа, от неизвестно лице, ако трябва да дадем публичност на начина, по който съм се снабдил с тях", допълни Рашков.

В позиция до медиите от "Инса Ойл" посочиха: "След подаване на сигнала, "Инса ойл" ежедневно се проверява от всички съществуващи в държавата контролни финансови и административни органи. Като компания от петролния сектор, се отнасяме с разбиране към работата на държавните институции, но дейността им през последните дни граничи с административен тормоз."

"В този сигнал се оплаква директно до главния прокурор от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. Защо до главния прокурор аз не мога да кажа. Но можем да предположим, че става дума за очевидно близки отношения между този бизнесмен и главния прокурор Иван Гешев. Можем също така да предположим, че този бизнесмен е тясно свързан с бившата управляваща партия - ГЕРБ", отсече Бойко Рашков.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК