Искат да удвояват глобата за вдигане с паяк в София

Столичанин: Взимат на хората парите, това е!

23.03.2022 | 17:47 Редактор: Здравко Черкезов

120 лв. вместо 60 лв. да струва вдигането на автомобил от паяк. Двойното увеличение предлагат от Столичния общински съвет, като причината е, че цената не актуализирана от 2012 година.

Всеки ден един екип от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) вдига по 8 автомобила. Стоян разбира за предложението за двойно увеличение на таксата, докато плаща на наказателния паркинг в "Дружба". 

"2 лв. е на паркинг, тук 60, а 120 лв. за мен това е нечовешко! Живея в "Младост" 2, няма къде да се спира, абсолютно никъде. 1 минута не успях да стигна до колата си да си я взема и проверих в ЦГМ, за да разбера, че са ми я вдигнали. Не знам какво да ви кажа: "БОЛИ МЕ СЪРЦЕТО!" За втори път ми се случва, ако следващия път ми я вдигнат, вече ще съм дал 250 лв. За е тоя паркинг, дето е пуст! Вместо хората тук да ги пускат да паркират, тук има 2 коли. Взимат на хората парите, това е!", категоричен е той.

Срещаме се с председателя на Транспортната комисия в Столичния общински съвет Карлос Контрера. Според разчетите  инфлацията, по-скъпите консумативи и увеличените заплати на служителите със средно 326 лв. са причината вдигането на един автомобил да струва двойно по-скъпо.
 
"Приблизителната стойност на разходите в момента е около 126 лв., като предложението е цената, която е определена през 2012 г. да се актуализира спрямо разходите и да стане 120 лв.", обясни Контрера.

Дори и с новата цена, услугата ще струва повече, отколкото за нея ще плащат нарушителите. Общинарите обаче няма да предлагат още по-висока стойност, защото се съобразяват с криза. 

Засега в таксата за наказателния паркинг не се предвиждат промени. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК