СГП: Ако има достатъчно доказателства относно арестите, ще бъдат повдигнати обвинения

Адвокатът на Борисов Менков Менков коментира, че не е имало неотложност при задържането бившия премиер

22.03.2022 | 15:53 Редактор: Теодора Патронова

Продължава напрежението между кабинета и прокуратурата след задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова. Прокуратурата съобщи, че ще има нови разпити на тримата задържани, както и на свидетелите - Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Рашков. Този път обаче разпитите ще бъдат водени от следовател.

Показания ще дават и всички лица, които имат отношение към случая и които могат да допринесат за неговото изясняване. На този етап не става ясно дали показания ще дава и обвиняемият бизнесмен Васил Божков, който е в Дубай. Повод за евентуални негови показания могат да бъдат твърденията за изнудване от страна на бивши управляващи.

Софийската градска прокуратура излезе с позиция, че ако се съберат достатъчно доказателства, ще бъдат повдигнати и обвинения. Малко по-рано днес Софийският градски съд остави без разглеждане исканията за одобрение на обиските в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова. Причината е, че според СГП обиските са незаконни, защото са извършени от разследващи полицаи, а не от следователи. В мотивите на съдия Вера Чочкова е записано, че прокурорът е компетентен да се произнесе затова в настоящия случай не се изисква и съдебно одобрение. По тази причина исканията остават и се определят като недопустими. 

Коментар по случая направи и адвокатът на бившия премиер Бойко Борисов - Менко Менков. Според него не е имало неотложност при задържането на Борисов.

"Кой български съд не може да одобри действия от некомпетентен орган. Противното би означавало пълно игнориране на разделението на властите и на установения правов ред с нормативните актове, а законите се приемат от Народното събрание. Законите са направени за това и затова има разделение на властите - не налице неотложност на случая и е налице извършване на действия от некомпетентен орган. Тоест напълно незаконосъобразно действие, което изключва каквито и да било правни последици от това", заяви Менков.

Кой не си свърши работата при арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова?

МВР не събра достатъчно доказателства и не спази точките на закона.
15%
Прокуратурата брани бившите управляващи, налице са достатъчно доказателства.
53%
Няма основания да бъдат арестувани, всичко е организирана от новата власт постановка.
29%
Европейската прокуратура и Лаура Кьовеши са причина за създалото се напрежение.
2%
Общо 1077 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК