Без "зелен сертификат": Студентите ще учат присъствено, но при определени условия

Изискването за представяне на пропуска отпада от днес за всички дейности и събития в България

21.03.2022 | 17:57 Редактор: Жаклина Иванова

Изискването за представяне на "зелен сертификат" отпада от днес за всички дейности и събития в България. Свободно ще се влиза в закритите обществени места. Студентите ще учат присъствено в университетите, но при определени условия.

Тихомир работи в сферата на ресторантьорството. За него отпадането на "зеления сертификат" е облекчение.

"Моят сертификат за преболедуване изтича в края на този месец и това ще бъде едно облекчение за мен, за да не хода да си пратя нови изследвания или тестове периодично", сподели той.

За всички обществени заведения, фирми, институции отпада изискването за притежаване на "зелен сертификат", както за посетители, така и за служители. От днес висшите училища облекчават противоепидемичните мерки.

"Зеленият сертификат" отпада, но не отпадат мерките, които ние сме приели - контрол на входа, като сме разделили потоците - 4 факултета ще минават през ректората, а 4 факултета - през втори корпус. Направен е преглед на всички наши лекционни зали", обясни ректорът на Русенския университет проф. д.т.н. Христо Белоев.

Студентите са доволни, че се връщат присъствено в университета.

"Времето, в което бяхме в онлайн среда, сякаш не се движеше...всичко се усещаше много монотонно. Изключително се радвам, че "зеленият сертификат" отпадна и мога отново да съм в присъствено обучение с колегите ми", каза студентът Йоана Александрова.

След седмица - на 29 март, отпада тестването за учениците, а на 31 март изтича официално обявената извънредна епидемична обстановка.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК