Земеделци от Силистра алармират: Цената на хляба ще скочи още

Причината - увеличението на цените на торовете и горивата

15.03.2022 | 19:10 Редактор: Жаклина Иванова

Земеделци от Силистра предупредиха, че е възможно цената на хляба да се повиши още. Причината е увеличението на цените на торовете и горивата. Международната несигурност също оказва влияние, според тях

Александър Сабанов обработва 12 000 дка със зърнени култури и казва, че цената на торовете се е увеличила драстично за последната година.

"От миналата пролет досега поне 3 пъти нарасна цената на амониевата селитра, а сега, заради кризата в Украйна, се очаква да се повиши още. Високите цени на торовете ще повлекат след себе си цената на пшеницата и съответно на хляба", сподели той.

"Докато досега, себестойността на пшеницата, на царевицата, на слънчогледа беше от порядъка на 100-120 лева, сега, при тези цени на торовете, тя скача над 200 лева", заяви председателят на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистра Кирил Боянов.

Допълнително ситуацията се усложнява и от растящите цени на горивата.

"Дизеловото гориво поскъпна и ще продължава да поскъпва, което също ще доведе до увеличаване на разходите ни за производство на продукция", обясни Сабанов.

Затова земеделците от Добруджа призоваха властта да потърси начин за подпомагане.

"Би трябвало временно да се премахне ДДС-то върху торовете и горивата. Торовете, горивата, пестицидите, семената формират себестойността на тези култури в земеделието", уточни Боянов.

Ако държавата не вземе мерки, може да се стигне и до фалити в сектора, предупреждават земеделците.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК