Природозащитници искат енергийна независимост: Не трябва да разчитаме на руски газ и петрол

Основното искане на активистите е преминаване към възобновяеми източници на енергия

14.03.2022 | 19:28 Редактор: Жаклина Иванова

Активисти на "Грийнпийс"- България с акция, касаеща Министерството на енергетиката. Те поискаха среща с министър Александър Николов и настояха за конкретни действия относно енергийната независимост на страната от Русия, както и улесняване на процедурите за производство на енергия за собствени нужди.

Основното искане на активистите е преминаване към възобновяеми източници на енергия. Според тях с купуването на петролни продукти и ядрено гориво от Русия се субсидира войната.

"Не можем да продължим да разчитаме на газ, петрол и ядрено гориво от Русия и така да плащаме за войната. Не можем и да останем заложници на въглищата заради замърсяването и промените в климата. Затова днес настояваме министър Николов да предприеме категорични действия за енергийна независимост чрез възобновяеми източници и улесняване на хората да произвеждат енергия за собствени нужди", сподели координаторът "Енергийни решения" на "Грийнпийс" Балин Балинов.

Пред министър Николов природозащитниците поискаха в срок до 2 седмици да се обяви за обществено обсъждане проектът за промени в законодателството, които да премахнат тромавите и скъпи административни пречки пред производството на енергия от възобновяеми източници от гражданите и бизнеса.

"Това, което се опитваме да правим с оглед на всичко, което се случва около нас, е да имаме една отворена платформа, която да подпомага бита и малкия бизнес за изграждане на зелени мощности", каза министърът на енергетиката Александър Николов.

От екоорганизацията настояват енергийната система на България да стане отворена към хората и независима от изкопаемите горива и ядрената енергия.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
От народа
преди 2 години
Козлодуй и Белене са достатъчни. Стига с тези глупости като зелена енергия. Защо *** такива слушате запада?!?!?!? За какво ние гласуваме за вас или вие сте спуснати от тях?!?!!!! Как не ви е срам!!!!! Продажници такива. Всичко един ден се връща!!!! Сигнализирай за неуместен коментар