Обречени са на фалит: Производители на плодове и зеленчуци протестираха

"Пари има, отпуснати са 111 млн. лв.", успокои вицепремиерът Асен Василев

13.03.2022 | 18:31 Редактор: Тодор Петров

Производители на плодове и зеленчуци от цялата страна излязоха на протест. Близо 300 души блокираха за кратко кръстовището пред граничния пункт "Дунав мост" при Русе. 

Според земеделските производители, предложението на земеделското министерство обрича бранша на фалити. Много от ангажираните в производството на плодове и зеленчуци се отказват от бизнеса си, тъй като не могат да се справят финансово. 

"Очакваме тази година производителите да не могат да завършат сезона, защото всички горива, всички препарати за растителна защита са на изключително високи цепни. Ако не получим финансиране от минимум 150 лв. на декар, ние не можем да оцелеем този сезон", категорично заяви председателят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев.

Протестиращите настояват в техния бранш помощта да е 50:50, а не 60:40. 

"Държавата трябва да реши дали ще подпомага секторите, които произвеждат храна, или ще подпомагаме другите производители. Ние се борим в един бюджет с големите площи от лозя и с розите. И да ни дадат само 40 процента от бюджета на плодове и зеленчуци, за нас това е обидно", каза Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз.

Финансовият министър Асен Василев успокои бранша, че пари има. 

"Има отпуснати средства за антиковид мерки към Министерството на земеделието. Мисля, че сумата е 111 млн. лв. Министерството на земеделието решава тези средства как да бъдат разпределени", посочи той.

Ако от земеделското министерство не се вслушат в исканията им, производителите ще поискат и оставки.

Вижте повече в репортажа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК