Прокуратурата се оплака на ЕК от системен политически натиск 

Под риск били върховенството на правото и ефективната работа на независимата съдебна власт

11.03.2022 | 09:24 Редактор: Тодор Петров
Прокуратурата се оплака на ЕК от системен политически натиск 

Ръководството на Прокуратурата на Република България е изразило опасение пред представители на Европейската комисия от "продължаването на системния политически натиск върху институцията, който поставя в риск върховенството на правото и ефективната работа на независимата съдебна власт".

Главният прокурор Иван Гешев и заместник-главните прокурори Даниела Машева, Пламена Цветанова, Красимира Филипова и Десислава Пиронева проведоха видеоконферентен разговор с представители на ЕК, отговорни по хоризонталния механизъм за върховенство на закона, информираха от ПРБ.

Обсъдени са били последствията от подготвяното закриване на Специализираната прокуратура и на Специализирания наказателен съд. Отбелязано е, че в Народното събрание още не е обсъден годишният доклад за дейността на прокуратурата за 2020 г., а предстои внасянето на доклада за 2021 г.

Главният прокурор е подчертал готовността на прокуратурата за активно участие в провеждането на всеобхватна реформа на съдебната власт, която да отговори и на препоръките, отправени към България от Венецианската комисия, Съвета на Европа и други.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК