Оризопроизводителите търсят държавна помощ, отрасълът е в колапс

Министър Иванов: Заставаме на страната на сектора

11.03.2022 | 09:12 Редактор: Тодор Петров
Оризопроизводителите търсят държавна помощ, отрасълът е в колапс

Ще търсим възможност за отпускане на държавна помощ за оризопроизводителите. Необходимо е да направим анализ и да проучим вариантите, защото досега подобно подпомагане не е правено. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на работна среща с Българската асоциация на оризопроизводителите. 

Министърът поясни, че ще се проучват начините за подпомагане през съществуващите схеми, а ако няма такива - ще се обмисли разработването на нов механизъм. 

"Мога да Ви уверя, че всичко което зависи от нас, ще го направим, ние заставаме на страната на сектора", подчерта Иван Иванов. 

Ще се търси финансиране, за да бъде подпомогнат секторът. Представителите на организацията информираха, че в момента ситуацията е много тежка и отрасълът е в колапс, информираха от министерството.

Според тях е поставено пред риск засяването тази година и реколтата за следващата. По техни данни, площите с ориз в страната са около 115 хил. дка. Производствените разходи тази година достигат около 500 лв./дка., като година по-рано те са били около 320 лв./дка. Цената на продукцията не може да се вдигне и разходите няма как да се намалят, затова редица производители обмислят да не засяват реколта. 

Снимка: Министерство на земеделието

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
danko
преди 2 години