Нейнски: Появява се нов свят - на чудовища или на по-добри взаимоотношения

"В момента е подложено на изпитание всичко онова, в което твърдим, че вярваме", заяви бившият външен министър

08.03.2022 | 12:52 Редактор: Здравко Черкезов
Нейнски: Появява се нов свят - на чудовища или на по-добри взаимоотношения

България и българският национален интерес е да бъдем на страната на правилата и на законовия ред и само по този начин ще имаме защитен националния си интерес. Това каза Надежда Нейнски, дипломат, бивш министър на външните работи, пред Bloomberg TV Bulgaria.

"В момента е подложено на изпитание всичко онова, в което твърдим, че вярваме", отбеляза тя. 

"България направи съзнателен и доброволен избор в посока на НАТО като част от присъединяването към демократичния свят и търсейки гаранции за своята сигурност в свят, където нито една държава не може сама да се защити", каза още Нейнски. 

"Тази руска теза, която казва, че всеки сам трябва да мисли за своята национална сигурност, много добре обслужва Путин, който е наясно, че както по отношение на сигурността, така и по отношение на енергийната сигурност няма държава, която да може да се справи с големите предизвикателства, при положение, че има други държави, които не държат изобщо на морала и правовия ред, каквато в случая се оказва Русия", обясни бившият външен министър. 

"Примерите, които Украйна и нейните лидери дават, ще останат в историята. Те са примери, включително и за европейците, които дълго време смятаха, че демокрацията е даденост и няма нужда за нея да се бориш всеки ден. В крайна сметка трябва да помислим и за това какъв морален урок ще оставим на децата си и на следващите поколения. Защото старата поговорка "Преклонена главица сабя не я сече" до този момент е показала, че ни носи единствено и само унижение и възможността да се разправят с нас в моменти, в които ние жадуваме за свободата", категорична е Нейнски. 

"Това, което се промени в света след инвазията на Русия в Украйна, е международният правов ред. Съвсем доскоро ние не очаквахме, че в XXI век със сила могат да бъдат превземани отново територии и да бъде окупирана една независима и суверенна държава". "Старият свят си отива и пред очите ни се появява един нов свят, а от нас зависи дали това ще е свят на чудовища или на по-добри човешки взаимоотношения. На този етап прогнозите не са добри". 

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Снимка: БГНЕС (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Българка
преди 2 години
Ти, г-жо Нейски гледай какво става в нашата държава, а не я чуждите, защото американската инвазия е по-сърашна за нас, българите. Окупирани сме от американското посолство,което и пет пари не дава за нас. Искат ни единствено и само като територия. Убиват ни, крадат ни. Мафията, която е в правителството в безучастна. Стига вече гръмко-празни приказки. Мислете за България! Сигнализирай за неуместен коментар