Руският посланик Елеонора Митрофанова сравни Освобождението ни с това на Донбас

Желанието на всички е да има мир

03.03.2022 | 18:01 Редактор: Ваня Кузманова

В столицата десетки излязоха в знак на солидарност с украинския народ. А руският посланик Елеонора Митрофанова в поздравлението си по повод националния празник сравни страната ни с Освобождението в Донбас.

"Нашата солидарност  е с украинците, които в момента са подложени на безпощадна агресия от страна на Путиновия режим", посочи Атанас Шарков. 

Но бяха категорични, че въпреки войната, националният празник трябва да бъде отбелязан в духа на историческата традиция. 

"Голяма част от загиналите за нашата свобода са украинци, татари, беларуси и руснаци. Не трябва само една държава да си преписва тези заслуги", заяви Георги Седалев. 

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова честити празника на българите и заяви, че в своята история Русия никога не е започвала войни, а ги е довършвала. И сравни случващото се в Украйна сега с Руско-турската освободителна война. 

"С оглед на последните събития казвам на българите, че е имало времена, когато Русия ги е освобождавала, а днес дойде време Русия да освободи Донецк и Луганск от 8-годишното иго. Русия провежда освободителна операция по демилитаризация и освобождаването на две големи украински области. Тези две ситуации - през 1878 и сега, по някакъв начин си приличат", смята Елеонора Митрофанова. 

По повод 3 март се проведе и шествие на русофилите в България, които положиха венци пред паметника на Цар Освободител и призоваха да помним историята. 

"По време на война трябва да се отбелязват тези празници. Важността даже е по-голяма от обикновено време. Войната е лошо нещо, но през последните 20-30 години непрекъснато се водят войни. Това не е довод да се отказвам от нашите национални празници" каза Николай Билалов.  

"Малко като в глобален кокошарник сме натикани. Всеки младеж се счита, че целият свят за него е отворен, а националното е нещо малко. Аз пък смятам, че културата е национална макар и да не е достатъчно добре позната", каза Атанас Куртев.   

А желанието на всички е да има мир.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК