България чества 144 г. от Освобождението с военни ритуали и молитви за мир (+ВИДЕО)

Ученици от Русе понесоха 80-метров трибагреник

03.03.2022 | 13:40 Редактор: Тодор Петров

Чествания на 144 години от Освобождението на България от турско робство има в цялата страна. 

В старата столица Велико Търново, където за първи път се чества 3 март преди 143 години, днес празникът започна с военен ритуал по издигане на националното знаме. Пред паметника "Майка България" беше отслужена заупокойна молитва, а в знак на признателност към саможертвата на героите граждани поставиха цветя и венци. 

"Трябва да учим децата и да ги възпитаваме да уважават и да зачитат националните си идеи и празници", сподели един от присъстващите.

На площада в Бургас беше отслужен молебен за мир. Бургазлии тази година се помолиха за разум и мир. На честванията присъстваха и граждани от Русия и Украйна, които живеят в морския град. По традиция празникът в Бургас започна с мотошествие и развети знамена. 

С богата програма празникът беше почетен и по Дунава. Ученици понесоха 80-метров трибагреник на шествие по улиците на Русе. Пред Паметника на Свободата по традиция на церемония беше приет почетният караул. 

С националния химн, портрети на българските герои в ръце и поклонение на паметника на хан Аспарух Добрич почете 3 март. 

"144 г. след 3 март 1878 г. българите трябва да знаем стойността на свободата и да я защитаваме. Тя винаги е била върха на копието и за нея се жертва живота", посочи актьорът Янко Лозанов.

Вижте повече в репортажа Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК