fallback

Петков пред депутатите: Нарича се война! Българският интерес не е да сме тихи

От БСП заявиха, че е грешка отстраняването на Стефан Янев

01.03.2022 | 13:58 Автор: Жаклина Иванова

След като премиерът Кирил Петков поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев, заради разминаване в позициите им относно Украйна, предложи постът му да бъде зает от Тодор Тагарев. Днес на извънредното заседание бе предложена и одобрена кандидатурата на постоянния представител на България в НАТО Драгомир Заков.

От БСП заявиха, че е грешка отстраняването на Янев, но все пак подкрепят новата кандидатура. А от "Възраждане" директно поискаха оставката на премиера Кирил Петков и на целия кабинет.

От ДПС заявиха, че решението за отстраняването не е достатъчно аргументирано. От ГЕРБ пък попитаха защо от БСП са наложили вето на Тагарев и как точно Заков спешно е пристигнал от Брюксел. "Демократична България" ще подкрепи рокадата.

"Това се нарича война. Не се нарича операция или с някаква друга думичка. Ясно трябва да можем да осъдим това нещо с правилните термини, а не да се говорят смекчаващи думи. Другото - какъв е българският интерес? Той не е да се снижим и да сме тихи, да сведем глава и да кажем: Нека да се оправят Великите сили", заяви премиерът.

"Искаме оставката на МС. С всяко свое изявление, с всеки ход, с всяка позиция, обслужваща чужд интерес, този МС и този премиер ни приближават към войната", посочи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"В името на мира, стабилността и сигурността, ние няма да искаме оставката на целия кабинет сега, в това сложно военно време. Но ясно заявяваме, че това правителство вече е вредно за страната, демокрацията и държавността", коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"В момента ние нямаме някои който да защити българите, нашите сънародници там. И това е само и единствено заради вас и вашата предателска и майкопредателска политика", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Вие защо като сте такъв мъж, защо не сте там в Одеса, да водите автобусите и да спасявате българите? А не да се упражнявате тук на празни риторики от трибуната. Снощи до 3 часа сме извозвали жени, деца, хора с български паспорти. Защо не си в Украйна, къде си тука на трибуната?", отговори му Кирил Петков.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback