В Добрич ще се возят на 4 нови електробуса, с интернет и зарядни станции

Само 13% от населението на града ползва обществен транспорт, информират от общината

23.02.2022 | 19:44 Редактор: Елеонора Танева

Четири електробуса ще возят пътниците в Добрич. Екологичните машини са на стойност малко над 1,6 млн. лв. Те са закупени по европейски проект. В тях има безплатен достъп до интернет и индивидуални зарядни устройства за всеки пътник.

Само 13% от населението на Добрич ползва обществен транспорт, сочи проучване на общината.

"Изключително малко хора ползват градски транспорт. Това е така по много причини, една от които е, че концепцията на транспортната схема е от 1985 г., а градът е динамичен, развива се в различни посоки.  Транспортната необходимост е различна", заяви управител на общинско предприятие "Градски транспорт Добрич" Катя Петкова.

Други причини са остарелият автопарк, както и различните превозвачи. За всеки от тях пътниците трябва да си купуват отделен билет или карта, което допълнително ги затруднява. Затова от общината са разработили нова транспортна схема и предприятието "Градски транспорт" ще поеме всички автобусни линии като вътрешен оператор. Част от подобряването на обществената услуга е закупуването и на 4 нови електрически автобуса.

"Оборудван е с рампа за инвалидна количка, която като се отвори автоматично се включват аварийните светлини и се блокира работата на вратата и на двигателя. Шофьорът не може да затвори вратата, не може да тръгне автобуса, което гарантира безопасността на пътниците и най-вече на инвалидите", обясни представител на фирмата–производител Николай Недялков.

Нископодовите автобуси са с 9 седящи места плюс две за инвалидна и детска количка.

"Това, което ми направи добро впечатление е, че имат достъп до Wi-Fi. Другото, което е много важно в последно време, е поставянето на вътрешни 4  камери, които записват абсолютно всичко, което се случва в целия транспорт - от качване до слизане на съответните хора", добави кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Информационна система ще известява на пътниците къде се намират и коя спирка предстои. Пробегът с едно зареждане на електрическия автобус с пуснат климатик е 250 км. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК