ВАС с писмо до ВСС: След решението на КС трябва да се произнесете за отстраняването на Гешев

Върховният административен съд възобнови делото по жалбата на правосъдния министър и се произнесе

22.02.2022 | 17:35 Редактор: Елеонора Танева
ВАС с писмо до ВСС: След решението на КС трябва да се произнесете за отстраняването на Гешев

Върховният административен съд е възобновил производството по делото с казуса за отстраняване на главния прокурор и се произнесе по съществото на спора. 

Делото беше образувано по жалби на министъра на правосъдието и СГД БОЕЦ срещу решението на Пленума на Висшия съдебен съвет от 22 юли 2021 г., с което беше "оставено без разглеждане като недопустимо внесеното предложение от министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор".   

Административното дело във ВАС е възобновено след решението на Конституционния съд от 15 февруари, от което стана ясно, че министърът на правосъдието има право да поиска предсрочното освобождаване на главния прокурор. 

"По който въпрос, ако не са налице процесуални пречки за разглеждането му, Пленумът на ВСС дължи произнасяне по същество. Провиненията по чл. 129, ал 3, т.5 от Конституцията са от такъв характер, че могат сериозно да накърнят доверието в правосъдието и престижа на съдебната власт именно, ако са извършени от така наречените "трима големи" – административните ръководители на ВАС, ВКС и прокуратурата", пише в решението на ВАС.

Магистратите изпращат административната преписка на Пленума на ВСС за продължаване на административнопроизводствените действия. 

Все пак определението по административното дело на тричленния съдебен състав може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Върховния административен съд. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК