Без увеличение на заплатите в МВР: Протестите на полицаи и пожарникари продължават

Премиерът е отказал увеличение на възнагражденията заради липсата на реформи в системата

22.02.2022 | 18:43 Редактор: Ваня Кузманова

Засега няма да има увеличение на заплатите на служителите в МВР. Това стана ясно след втората среща на министър-председателя Кирил Петков със синдикатите в МВР. Затова протестите на полицаите и пожарникарите продължават.

Синдикатите в системата на МВР са получили разбиране, но не и решение на техните проблеми, обявиха техни представители след срещата в Министерския съвет. 

"Няма решение за увеличение на възнагражденията в МВР с 20%, категорично беше заявено, така че въпросът остава висящ", посочи президентът на НСПС "Огнеборец" Венцислав Станков. 

На срещата е станало ясно, че за увеличение на заплатите може да се говори най-рано при актуализацията на бюджета, предвидена за юли. 

"Към момента отговорът е "НЕ" и няма алтернатива или друго предложение, което да ни дава основание ние да прекратим протестите и в този смисъл синдикалната организация на служителите в МВР ще продължи с протестите си", каза зам.-председателят на УС на СФСМВР Илия Кузманов. 

Премиерът е отказал увеличение на възнагражденията заради липсата на реформи в системата. 

"Реформата не я правим ние, ние сме в зависимост от хора, които не я правят и наказват нас. Г-н Петков го разбра", допълни Илия Кузманов.  

От следващата седмица във вътрешното министерство влиза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заедно с избрани от него външни експерти, които да направят анализ на ведомството. Премиерът Кирил Петков е поел ангажимент синдикатите да участват в този анализ и в подготовката на реформите в МВР. 

"Това се надявам да даде обективна картина какво е състоянието в МВР, какво трябва да се прави така че тази обърната пирамида- много началници, малко изпълнители да стане обратната", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

От синдикалните организации отново подчертаха, че исканията им не са политически и са свързани само с повишаване на възнагражденията на служителите в МВР и подобряване условията им на труд. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК