Странно, но факт: Кметът на Крушари получава по-голяма заплата от Фандъкова

Пловдивският градоначалник е със заплата от 5082 лв., двойна на възнаграждението на Иван Портних

21.02.2022 | 12:25 Редактор: Елеонора Танева
Странно, но факт: Кметът на Крушари получава по-голяма заплата от Фандъкова

Противно на очакванията, заплатите на кметовете на София и Варна - Йорданка Фандъкова и Иван Портних, не са по-високи от тези на кметовете на Мадан и село Крушари. Техният колега в Пловдив Здравко Димитров със своите 5082 лева е най-богат от трите най-големи града у нас. 

Кметът на Мадан Фахри Молайсенов е с 4600 лв. заплата, максималната сума според ранга на общината. А неговият колега Илхан Мюстеджеб от добричкото село Крушари взема 3720, по лев за всеки жител. Така тя надхвърля тази на кмета на областния град Добрич Йордан Йорданов, която също беше увеличена – от 3200 на 3550 лева. Това показа проверка на "Монитор".

Заплатата на кмета на Пловдив Здравко Димитров за 2021 г. е 5082 лева, сочи справка в решенията на местния Общински съвет, публикувани в официалния сайт.

Решението на местните общинари е от 21 април 2021 г. То засяга и възнагражденията на районните кметове на шестте пловдивски района. Така това увеличение на кметската заплата се оказа второ по ред, откакто Димитров спечели местните избори в Пловдив. Година по-рано, отново с решение на Общинския съвет, заплатата на градоначалника бе вдигната от около 1400 на 3 350 лева.

В момента основната заплата на Йорданка Фандъкова е 2900 лв. Ако възнаграждението обаче бъде увеличено двойно, автоматично ще се вдигнат и заплатите на председателя на Столичния общински съвет, на самите общински съветници, както и на районните кметове. А заплатата на кмета на Варна е около 2 300 лева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК