Радев удостои ДФА "Филип Кутев" с почетен плакет "Св. Св. Кирил и Методий" (+СНИМКИ)

Президентът присъства на спектакъла "Наследството"

21.02.2022 | 09:55 Редактор: Елеонора Танева
Радев удостои ДФА

През седемте десетилетия на своята впечатляваща дейност Държавният фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" се утвърди като символ на българското фолклорно наследство и сценично изкуство. Това заяви държавният глава Румен Радев, който участва в отбелязването на 70-годишнината от основаването на ансамбъла.

Президентът и съпругата му наблюдаваха в зала 1 на Националния дворец на културата спектакъла "Наследството" – последният от трилогията концерти, с които ансамбълът отбелязва годишнината си. Тържествените фолклорни спектакли "Началото", "Пътят" и "Наследството" се проведоха под патронажа на държавния глава.  

За значимия принос към развитието и популяризирането на българското фолклорно изкуство и по повод 70-годишнината от създаването му, президентът Румен Радев удостои държавния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" с почетен плакет "Св. Св. Кирил и Методий". 

"Докато ви има вас, докато продължавате да ни пленявате с вашата всеотдайност, родолюбие и талант, ще има силен български дух, ще има България", обърна се към артистите Румен Радев. 

Президентът подчерта и че дължим признание пред всеотдайния труд на поколенията творци, които "разпалваха родолюбието и естетически възпитаваха поколения българи у нас и далеч отвъд пределите на родината".

Директорът и главен художествен ръководител на Държавния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" Георги Андреев заяви, че отличието е значима оценка за труда на творците. Той подчерта, че целият труд на ансамбъла е в името на публиката и в името на българската традиция и дух. 

Снимки: Президентството

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК