Очаква ли ни колапс: Само за 2021 г. над 400 лични лекари са преустановили практика

Натоварването в работата отказва младите да продължат да се развиват в тази професия

20.02.2022 | 14:23 Редактор: Теодора Патронова

Недостиг на лични лекари. Според проучване на Българския лекарски съюз само за последната година над 400 души са преустановили практика по различни причини. А средната възраст на общопрактикуващите лекари е 58 години. Най-възрастният е на 91 години.

Доктор Мирослав Спасов започва своята практика през 2000 година. Сега той има над 3 000 души в своята пациентска листа.

"От 1 юни изведнъж ни казаха че лекарите които работим в поликлиниките трябва да станем общоопрактикуващи лекари. Никой не ни е питал. Започнахме специализации и така започнахме тази работа. Професията е изключително отговорна, изключително натоварена, много динамична и особено през последните две години изключително оплювана", коментира той.

Именно този срив на доверие между пациентите и лекарите е една от причините много от медиците да преустановят дейност, казва д-р Спасов.

Голяма тежест е и разбирането, че те трябва да са на 24-часово разположение, споделят медици. През последните години личните лекари в България намаляват драстично. Всеки един от тях има средно по 1200 пациенти, в София – по 1700. Натоварването и напрежението в работата отказва младите да продължат да се развиват в тази професия.

Очакванията на специалистите са този проблем да се задълбочи.

"Аз лично прогнозирам след година, две-три още по-тежък колапс в системата, защото ако миналата година са били 400, за тази година не знам колко ще са хората, които ще решат, че под това непосилно напрежение и толкова много административна тежест не могат да работят", коментира д-р Гергана Николова.

В страната работят около 4200 общопрактикуващи лекари. На места в страната дори няма такива. Това принуждава някои лични лекари да обслужват по 20-30 села. Медиците са категорични - трябва да се мисли в посока на реформа на здравната система у нас. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Трудно е наистина да си Личен лекар, защото са ги превърнали в чиновници...Хората четат в нета оплакванията си и се обаждат на джипитата да им дадат определено направление какъв е смисъла от тях...нека всеки да си специализира специалност и да има портал в койтонда си записваш час при специалист...като в Супердок без да ти е нужно направление и разни врътки.Отиваш при доктора и той вижда, че не си за него и ти казва къде да отидеш и така докато се излекуваш. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
болна система
преди 2 години
Колапсът в Здравната ни система е на лице! Щом в най-големите ни болници, като "Пирогов", смъртността от КОВИД е над 30%!? Колкото до личните лекари - те се превърнаха в едни деловодители - само пишат.... и лекуват по телефона .... с антибиотици! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 3
Карин
преди 2 години
Да ги махат, пречат да отидеш на специалист, какъвто му трябва на човек. Сигнализирай за неуместен коментар