Сливат дружествата и влаковете ни "политат" още тази година

"Ще бъдат свити разходите, управлението ще стане по-ефективно", смятат експертите

18.02.2022 | 14:30 Редактор: Ваня Кузманова

Транспортното министерство обединява дружествата "БДЖ - Пътнически превози"  и "БДЖ - Товарни превози". Според ведомството това е начинът да се оптимизират разходите за държавните железници и да се подобри качеството на този вид транспорт.

"Обединяването на дружествата БДЖ "Пътнически превози" и БДЖ "Товарни превози" в национална компания "БДЖ" ЕАД ще намали разходите и ще направи управлението на железниците по-ефективно", смятат експертите в транспорта.

"Новата структура ще постави началото на събиране на парчетата в една единна структура на пазарен принцип", заяви изпълнителният директор на Холдинг БДЖ проф. Йордан Мирчев. 

Въпреки настоящата инфраструктура, повишение на скоростта на пътническите влакове може да очакваме още тази година, обещават от транспортното ведомство. 

"Още тази година, независимо инфраструктурата, ще имаме по-бързо пътуване София - Бургас, може да се свали с около 1 час през Карлово", посочи представителят на Съвета на директорите инж. Симеон Евтимов.  

Целта на министерството е да направи БДЖ по-конкурентно и от гледна точка на товарния превоз. До края на март ще тече публично обсъждане за новото преструктуриране, а в края на септември се очаква новата компания да стане факт.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК