Спирането на доставката на важна ваксина застрашава здравето на хиляди новородени

Лекарите казват, че не може да се ползва заместител

17.02.2022 | 19:21 Редактор: Ваня Кузманова

Спирането на доставката на важна ваксина за бебета застрашава здравето на хиляди новородени. За това предупредиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Сигналът е изпратен до здравния министър и главния държавен здравен инспектор. 

При д-р Янкова от преди Нова година няма налична ваксина срещу ротавирус. Първата се поставя 6-тата седмица, а втората е до края на шестия месец. 

"Рискът децата да не получат втора доза във времето, в което трябва да се направи вече съществува. Имам пациенти, които чакат и март месец ще навършат тези 6 месеца. Аз съм се обаждала и отговорът е, че няма сключен договор с министерството. Последния ми разговор беше от вчера", разказа общопрактикуващият лекар Емилия Янкова.  

Лекарите казват, че не може да се ползва заместител. 

"Заместител не може, има друга ваксина, която в момента не знам дали я има. Не може да се замести едната с другата. Може като първи прием и да се продължи имунизацията", допълни д-р Янкова. 

Детето на Лора е получило ваксина срещу ротавирус, но майката казва, че би се притеснила, ако тя липсваше. 

"Бих се притеснявала естествено, защото всяко едно дете трябва да бъде защитено срещу такива неща, защото стомашно-чревните вируси изобщо не са шега работа. Много съм доволна, че я сложихме навреме, защото ако трябваше сега да се случва това нещо, като се има предвид колко им е компрометирана и без това липсващата имунна система с тези вируси и всички останали", каза майката Лора Миновска. 

Очаква се след одобряване на бюджета все пак да бъде подписан договор със здравната каса за доставка на ваксината.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК