Ковачева: В Закона за колекторите липсват много важни гаранции за гражданите

Омбудсманът посочи, че трябва да се създаде отделен регистър на фирмите

17.02.2022 | 12:40 Редактор: Теодора Патронова
Ковачева: В Закона за колекторите липсват много важни гаранции за гражданите

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова относно публикувания за обществено обсъждане законопроект за събиране на вземания по потребителски договори, добил популярност като Закон за колекторите. 

"От най-голямо значение е чрез закона по ясен и категоричен начин да се пресекат всички недобросъвестни практики, използвани до момента за притискане и принуждаване на хората да плащат, без съобразяване с лично, семейно и здравословно положение, на изтекли по давност дългове, с методи на ръба на закона и с позоваване на неясно как многократно нараснали дългове", пише проф. Ковачева.

В становището си тя обръща внимание, че в законопроекта липсват две много важни за правата на гражданите гаранции.

На първо място това е предварителното съгласие на длъжника вземането му да може да бъде прехвърлено на трето лице, различно от кредитора.

Диана Ковачева обръща внимание и на друг известен факт, а именно, че когато се прехвърлят задължения, те се купуват на значително по-ниска стойност от дължимата сума. Затова, според омбудсмана, е справедливо кредиторът първо да предложи на длъжника да изкупи задължението си, но при същите условия, при които би го продал на колектор.

Диана Ковачева посочва и важността на отделен регистър, в който да бъдат вписани колекторските фирми, а извънсъдебното събиране на вземания да не може да се осъществява от дружества, които не са включени в него.

Снимка: Пресцентър на Омбудсмана на Република България

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
П.К.
преди 2 години
За тези мошенически "фирми" трябва САМО ЕДИН ЗАКОН: Да се закрият незабавно. А обирджийските банки сами да си търсят борчовете. Сигнализирай за неуместен коментар