Българите търсят промяна и по-добър живот на село

Най-голям е броят на преселниците към област Пловдив

14.02.2022 | 23:00 Редактор: Елеонора Танева
Българите търсят промяна и по-добър живот на село

Пандемията и високите цени на имотите в големите градове изпратиха почти 100 хил. души към селата, това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Според последната официална статистика от 2020 г. за вътрешната миграция, в преселванията между населените места в страната са участвали 197 242 човека. Най-голямо териториално движение има по направлението "град - село", като на този сегмент се падат почти половината (48,4%) от мигриралите хора, обявили официално новото си местожителство.

Следва направлението "град - град" (29,9%) и "село - град" (15,3%). Значително по-малък по брой и относителен дял е миграционният поток по направлението "село - село" - 6,4% от преместилите се лица.

Най-голям брой от преселващите се в страната през 2020 г. са избрали за ново местоживеене област Пловдив - 21 320 души. Областите с най-големи относителни дялове в миграционния поток към област Пловдив са София - 7,7%, Пазарджик - 4% и Смолян - 3,7%. Най-малко преселили се в областта около града са от област Разград - 0,2%.

"Субурбанизацията е повлияна от няколко фактора. Единият са високите цени на имотите в София и някой от най-големите градове. Вторият е, че вече все повече семейства търсят екологично чиста среда. Третият е влиянието на пандемията, когато се видя, че много хора могат да работят дистанционно от къщи. Дори в периоди на затихване на пандемията голяма част от служителите не се връщат в офисите", коментира пред "Монитор" доц. Надежда Илиева от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

По отношение на възрастовата структура с най-голям относителен дял сред преселващите се са лицата от 40 до 59 години (29,6%), следвани от хората на възраст 20 - 39 години - 28,1%.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК