Откриха африканска чума при диви прасета в Пернишко

Първите случаи са установени в началото на годината в село Калотинци

14.02.2022 | 15:59 Редактор: Искра Ангелова
Откриха африканска чума при диви прасета в Пернишко

Африканската чума по диви прасета циркулира в Пернишка област, съобщи пресцентърът на областната администрация. Първите случаи са открити в началото на годината в с. Калотинци, обясни на извънредно заседание на областната епизоотична комисия д-р Михаил Божилов - началник отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните. Заболелите тогава три диви прасета са били загробени.

В землището на село Боснек са били открити шест мъртви диви животни, при които също е била потвърдена чума. При лов на територията на областта са намерени още три прасета с болестта. Към момента няма открити случаи на африканска чума в личните стопанства на територията на региона. "Ситуацията е сериозна, затова е нужно сериозно отношение и от страна на стопаните, за да не се получават огнища на болестта", призова д-р Божилов, цитиран от БТА.

Областният управител Кирил Стоев разпореди провеждането на извънредни епизоотични комисии в общините от региона в срок от две седмици. Той призова всеки, забелязал мъртви животни, да сигнализира компетентните органи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Олейй
преди 2 години
сигурно бежански от Африка са я вкарали... Сигнализирай за неуместен коментар