Върнаха учениците в класните стаи, но трудно се намират преподаватели

В някои училища в столицата все още има много контактни или болни учители

14.02.2022 | 13:52 Редактор: Здравко Черкезов

Всички ученици се връщат в клас в София, Стара Загора, Хасково, Разград и Силистра. В останалата част на страната по-големите ученици продължават да учат по график, а тези от 1-4 клас остават в присъствена форма на обучение. 

В някои училища в столицата все още има контактни или болни учители, а намирането на преподаватели, които да заместват в присъствената форма на обучение, става все по-трудно. 

Стелина Иванова замества за първи път като преподавател по математика от месец и половина. 

"Предизвикателството по заместване е това, че когато влезе нов учител в кабинета те нямат толкова респект, тъй като когато е по заместване те смятат, че нямат този контрол, който може да упражнява другият учител. Този контрол, който упражнявам аз, не може да бъде еднакъв, тъй като оценките, които се пишат от редовния учител, се взимат предвид", каза тя. 

В столичното 107 училище всички ученици са присъствено в клас, но към момента има 8 учители, които са заразени с Ковид-19 или са контакти. Двама от тримата преподаватели по математика са под карантина, а недостигът на учители по специалността, които да заместват става все по-голям. 

"Много е трудно, защото в много ситуации се налага един учител да влиза и да преподава в различен от неговия учебен предмет, а в други изобщо не можем да намерим заместници. Да, има база данни от заместници, но почти не можем да направим връзка с тях", посочи директорът на 107. ОУ "Хан Крум" Данко Калапиш пред Bulgaria ON AIR.

При по-малките учениците, които учат присъствено от началото на годината, също има проблем с карантинирани преподаватели.

Заради ръст на случаите на заболели частично обучение от разстояние се въвежда в областите Търговище и Шумен. В останалите области от днес присъствено учат децата, които през миналата седмица са били онлайн.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК