Проф. Александрова: Няма съмнение, че всеки един от нас ще се срещне с Ковид-19

Има три подварианта на Омикрон у нас, уточни вирусологът

13.02.2022 | 11:07 Редактор: Елеонора Танева
Проф. Александрова: Няма съмнение, че всеки един от нас ще се срещне с Ковид-19

Вариантът Омикрон у нас отдавна не е самичък, говорим за три негови подварианта. Повече от 90% от случаите са с BA.1... Ще установим контрол върху това заболяване, то няма да бъде драмата, която беше в началото. Това заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. 

Тя уточни, че Ковид-19 се включва в портфолиото на инфекциозните агенти, които към момента съществуват. 

"Четирите коронавируса, които предизвикват настинки при човека, също не са толкова безобидни, когато се срещнат с хора с имунни дефицити и съпътстващи заболявания", поясни вирусологът пред БНР.

И припомни казаното от Европейския център за контрол на заболяванията, че вървим към по-стабилна ситуация, но вирусът е все още тук и пандемията е все още жива. 

"Омикрон протича по-леко, защото засяга по-ефективно горните дихателни пътища. Важна е имунната ни система. Не сме онези беззащитни хора, които за първи път се срещнаха със Sars-CoV-2, все пак са поставени над 10 млрд. доза ваксини, немалко хора са боледували, срещали са се с вируса. Няма съмнение, че всеки един от нас ще се срещне с вируса. Важното е да сме подготвени", коментира проф. Александрова. 

Вирусологът подчерта, че трябва да се прави разлика между това да се инфектираме и това да боледуваме тежко. Според нея няма как да се знае дали ще се налага поставяне на нови - след третата доза, ваксини. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК