Делян Добрев: Ако Русия врътне кранчето, Чирен не може да ни спаси

Вероятно ще заведем дело заради засекретяването на енергийната комисия, заяви бившият служебен министър на енергетиката

12.02.2022 | 20:47 Редактор: Ваня Кузманова

Кога ще падне мораториумът?

"Надяваме се мораториумът да падне всеки момент. Много съжалявам, че в много институции, включително и КЕВР, се изчегъртаха много стойностни хора", каза бившият служебен министър на енергетиката Делян Добрев в студиото на "Опорни хора". 

Неговото мнение е, че целта на засекретяването на комисията по енергетика е била да не разберат хората какво се е случило. 

"Това трябва да е публична информация. Какво тайно има в това на кого е продал държавната "Булгаргаз" газ? Не мога да ви кажа каква е причината да се засекрети, защото с гласуване в енергийна комисия направиха така, че тази информация едва ли не да е държавна тайна", посочи Делян Добрев. 

По думите му това, което са получили като информация ги притеснява много, но не могат да го споделят. 

"Търсим начин, вероятно ще заведем дело. Знаете, че има закон, който казва, че когато има обществено значима информация, съдът може да разпореди тя да се декласифицира. Обмисляме такава процедура през съда, за да може цялото общество да разбере какво са направили", заяви бившият служебен министър на енергетиката. 

"Ако Русия врътне кранчето, Чирен не може да ни спаси, защото ние можем да изтеглим много по-малко газ, отколкото е нашата дневна консумация. Ако нямаме интерконектор, няма как да получаваме повече азерски газ. Споразумението за другата входна точка е до 1 юли и ако дотогава интерконекторът не е готов, ще трябва или да се сключи ново споразумение, или азерите ще имат основание да развалят договора, защото има неизпълнение от страна на България", допълни Добрев пред Bulgaria ON AIR.  

И завърши, че не знае кого гласят за нов председател на БНБ и все още според него не са го “спазарили", но процедурата стартира. 

"Надявам се предложението да не е само едно, така както беше с КЕВР. Нека не спекулираме с имена. Да се надяваме, че ще има поне конкуренция", допълни той.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК