Приключи ли сагата с "подпорната стена" в местност "Алепу"?

"Оптимист съм, че правдата ще възтържествува", каза екологът Спас Узунов

11.02.2022 | 19:14 Редактор: Теодора Патронова

Започват действия за събаряне на строежа в защитената местност "Алепу" и за възстановяване на терена. Строителен контрол трябва да възложи изготвянето на проект за рекултивация на емблематичното място.

Проектът стана известен като "подпорна стена" на т.нар. шофьорски плаж на юг от Созопол. Строителството там започна в края на 2018 г. и предизвика вълна от недоволство заради унищожаването на природата в защитената местност. Екологът Спас Узунов е един от първите природозащитници, които поискаха строежът да бъде премахнат. 

"ДНСК стартира подготовката на технически проект, който да каже как да бъде премахнато това незаконно съоръжение, потвърдено вече и на последна инстанция като незаконно. Оптимист съм, че правдата ще възтържествува", каза той. 

Проектът за възстановяване на местността ще бъде съгласуван и с екоминистерството.

"Заданието тръгва към запазване на укрепителното съоръжение, така че да подпре склона, останалото да се покрие и да се възстанови, така както го помним всички", коментира депутатът от "Продължаваме промяната" Мирослава Петрова.

Според инвеститора обаче освен подпорна стена друг стоеж там няма и няма какво да бъде съборено.

"Това, което виждате, е противосвлачищното съоръжение, което е изпълнено с всички документи. Прието е от приемателна комисия и въведено в експлоатация или казано на по-популярен език има Акт 16 и там въпросът е приключен. Държавата трябва все пак да си стои зад някои документи и актове, които издава", коментира инвеститорът Стоян Василев.

Одобрените инвестиционни проекти следва да бъдат възложени на собственика на терена за доброволно изпълнение. При отказ от негова страна се преминава към принудително изпълнение от строителната инспекция.

"Гледката, с която ние сме свикнали и заради, която ходим на това място, тя просто е унищожена и я няма вече. В природата всичко има ефекта на доминото, когато засегнем един елемент и с малко той повлича всички останали след себе си", каза още Узунов.

 В края на миналата година Върховният административен съд излезе с окончателно решение, че разрешителното за строеж на плажа на Алепу е нищожно.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК