Заведенията са категорични: Ще бойкотираме мерките, каквото и да решат властите

Нощните заведения ще работят без вечерен час

09.02.2022 | 17:49 Редактор: Жаклина Иванова

Разхлабват противоепидемичните мерки в София. От понеделник - 14 февруари, всички ученици се връщат присъствено в клас. От утре нощните заведения ще работят без вечерен час.

От полунощ нощните заведения в столицата вече ще могат да работят.

"Мярката за 50% заетост във всички обществени сгради и заведения и "зелен сертификат" остават.", каза областният управител на София-град Иван Кючуков.

И досега обаче собствениците на нощни заведения бойкотираха Ковид ограниченията. Те определиха новите мерки на щаба като "поправка на грешката".

"За пореден път имитираха някакви мерки. За пореден път ни дискриминираха и нищо не свършиха. Слава богу, ние не затворихме, за да се налага сега да отваряме", сподели собственикът на заведение Евгени Зумпалов.

Те поискаха да отпадне и ограничението от 50% капацитет.

"В България няма компенсации и няма да има. Тези малки компенсации, които ги имаше за 2-3 месеца, се оказва, че НАП си ги иска обратно", добави той.

Въпреки че се наблюдава спад в заболеваемостта, в първите два учебни дни след междусрочната ваканция има леко покачване на случаите на Ковид-19. Въпреки това от понеделник всички ученици се връщат обратно в клас.

"Това, че ние ще ги задържим вкъщи да учат, не означава, че те няма да излизат и да се срещат навън и нещата да продължат", каза Кючуков.

поред някои експерти обаче мерките не бива да бъдат разхлабвани. Причината - ниският процент ваксинирано население.

"Какво дава правото на държавите да свалят мерките – огромният процент ваксинирани. В България е трудно да се прогнозира кога ще свърши Ковид-19", уточни директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

От 14 февруари също така се възобновяват и плановите операции в столицата, заяви областният управител. От болница "Пирогов" отчитат, че петата Ковид вълна е малко по-лека от предишните.

"Съдим по това, че все още имаме свободни легла. При последната вълна миналата година нещата бяха трагични", уточни директорът на лечебното заведение проф. Поромански.

За 2021 година обаче лечебното заведение отчита рекордна смъртност при хоспитализираните Ковид пациенти - около 31%.  

"Проблемът е, че много голяма част от пациентите, които посещават болница "Пирогов" заради Ковид-19, идват в последния момент. Имали сме случаи, в които пациентите идват, и още от врата се налага да ги интубираме", коментира той.

На заседание на Областния кризисен щаб следващата сряда ще бъде отчетено дали тези мерки не са довели до влошаване на обстановката и дали се налага те да бъдат затегнати. От заведенията са категорични, че ще бойкотират мерките, каквото и да е решението на властите.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК