Директорът на МБАЛ - Враца - неоткриваем, детето на Милена остава при баба си и дядо си

43-годишната починала жена е била шест дни на домашно лечение

03.02.2022 | 18:37 Редактор: Искра Ангелова

Все още няма категорични заключения за смъртта на 43-годишната жена от Враца. Извършена е ексхумация и аутопсия на тялото. Предстои да бъде изготвена и съдебно-медицинска експертиза, която ще установи причината за настъпилата смърт.  Това стана по разпореждане на прокуратурата, въпреки нежеланието на близките. Резултатите от аутопсията се очакват следващата седмица.

Тази вечер във Враца отново беше организиран протест с искане за оставки и промяна в здравната помощ. По случая текат проверки, заяви пред депутатите министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

43-годишната Миглена е била шест дни на домашно лечение. Личния си лекар е посетила в понеделник на 24 януари, заради хрема и лека температура. Изследвана е за Ковид-19, като тестът ѝ бил отрицателен.

"Лечението е започнало от същия ден, в който е дошла. С антибиотик, тя каза, че си има прахчета вкъщи и аспирин. Аз съм ѝ пуснала и други неща за кашлица, ако се появи. И понеже така протича при всички, се разбрахме, че ако има усложнения, висока температура или се появи задух, да дойде отново. Повече не се обади. Сега, колко е провеждано и как е провеждано лечението, не мога да кажа", каза личният лекар д-р Цветанка Генкова.

Днес стана ясно, че детето на починалата жена остава при бабата и дядото, по майчина линия. Те са заявили пред социалната институция, че ще се грижат за внучето си. С детето вече работят и психолози, заради загубата на майка му, като на този етап няма промяна в поведението му.

"Оттук нататък детето ще бъде настанено при бабата и дядото. Те ще се грижат за него, ние ще ги наблюдаваме постоянно и ще ги подпомагаме. Така че детето остава в семейната обичайна среда, в която досега е живяло, няма да бъде настанено извън семейството. В момента се чувства добре, разговаряме с роднините, няма нарушение в поведението, в съня, хранителния режим, но затова започнаха работа психолозите, за да се погрижат за неговото психично здраве", подчерта Незабравка Костова от н-к Отдел "Закрила на детето" към Д "СП" - Враца.

Втори ден директорът на МБАЛ Враца не може да бъде открит. Коментар отказаха и от община Враца. А в помощ на семейството на починалата Миглена, много хора поискаха да направят дарения. В инициативата за кампанията се включи и Мая от Враца, която не за първи път организира благотворителни кампании.

А министърът на здравеопазването Асена Сербезова заяви, че промените в Спешната помощ са приоритет на правителството.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК