Нинова: "Експо 2020 Дубай" е черна дупка, в която потънаха милиони

"Спираме всички плащания по договора с Експо 2020 Дубай", заяви тя

03.02.2022 | 17:05 Редактор: Ваня Кузманова

Българското участие в световното изложение в Дубай е корупционна схема. Това заяви министърът на икономиката Корнелия Нинова и обяви, че консорциумът "България Експо" ще бъде даден на прокурор.

След проверка на причините за слабото участие на България в световното изложение в Дубай, министерство на икономиката е установило редица нарушения от страна на консорциума "България Експо", организирал представянето на страната ни. 

"За нас това е една черна дупка, в която са потънали милиони от парите на българските граждани. Спирам изплащането по договора и нито лев повече няма да отиде за подобни корупционни схеми", заяви министърът на икономиката Корнелия Нинова. 

През 2019 година консорциумът е спечелил обществена поръчка и е сключил договор с министерство на икономиката на стойност близо 7 млн. лева. В споразумението са били заложени редица параметри, които сдружението e трябвало да изпълни при организирането на представянето на България. Сдружението получава и над 4 млн. аванс за изпълнението на договора, но въпреки това голяма част от ангажиментите не са изпълнени.

"Срещу това авансово плащане консорциумът е обезпечил сумата само с гаранция за 50%. Ще задържим гаранцията по договора, но тъй като тя покрива само 50% от авансовите плащанията, ще си търсим остатъка по съдебен път", допълни Корнелия Нинова.

По случая е започната и проверка от Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Той ще бъде предаден и на прокуратурата. А в писмена позиция, от консорциума заявиха - не са допуснали нарушения и ще търсят правата си по законов път. 

"България Експо 2020" ще търси законови пътища да докаже пълното и точно изпълнение на договора, както и възстановяване и подобряване на силно затруднената комуникация с различните екипи на Министерството на икономиката, от която произтичат всички възникнали проблеми в хода на организацията и провеждането на дейностите по обществената поръчка", заяви консорциума. 

От сдружението поясняват още, че ще съдействат на властите при разследването. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК