Жълт и оранжев код за обилни снеговалежи в 8 области в страната

Очаква се снежна покривка от 15-20 сантиметра

02.02.2022 | 07:15 Редактор: Жаклина Иванова

Жълт и оранжев код за обилни снеговалежи е обявен днес в осем области в страната. С оранжев код са Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян. Очаква се снежна покривка от 15-20 сантиметра. С жълт код са Сливен, Стара Загора и Пловдив.

От Пътната агенция предупреждават шофьорите да тръгват с подготвени за зимни условия автомобили.

Днес, в сутрешните часове, валежите от дъжд и сняг в Източна България ще продължават. Ще продължават и валежите от сняг в Южна България. Минималните температури в страната ще са от -2 до 5 градуса.

Следобед валежите от запад на изток ще спират. Без валежи ще се задържи времето в Северозападна България. В населените места натрупаната снежна покривка ще бъде около 5,8 см. Ще духа умерен вятър от северозапад със скорост до 40 км/ч. Максималните температури в страната ще са от 3 до 11 градуса. 

Над планините ще бъде ветровито, облачно, с валежи от сняг. Новата снежна покривка ще бъде между 4 - 8 см. Вятърът по високите части, над 2200 м височина, ще бъде свеж от северозапад със скорост до 50 км/час. Максималните температури на 2500 м височина ще бъдат около -9 градуса, а на 1500 м височина - до -1, прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова. 

В четвъртък облачността ще бъде разкъсана. Слаб сняг ще превалява в планинските райони от Западна България. В петък ще има повече слънце, а температурите няма да превишават 8 - 9 градуса за населените места. Късно следобед и през нощта, срещу събота, ще се заоблачи. В събота ни очаква отново сняг, като валежите ще бъдат по-интензивни в североизточните райони. В неделя ще има повече слънце, като температурите в крайните южни райони ще достигат 9 - 10 градуса.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК