Има напрежение в управляващата коалиция, но ще се пропука ли тя и докога ще издържи

"Основата, върху която се гради бюджетът, е позитивна", посочи общественикът проф. Денчев

01.02.2022 | 20:50 Редактор: Жаклина Иванова

Президентът Румен Радев отправи първа остра критика към кабинета "Петков". Държавният глава отправи забележки към водената от премиера Кирил Петков външна и вътрешна политика.

"Няма да има 100 дни толеранс, и то не само от опозицията, но и от президента. Това бе първи публичен сблъсък, а не война. Президентът няма какво да губи или печели. От неговите действия може да губи или печели само държавата. Това бе първа остра бележка, която трябва да бъде отчетена от правителството", посочи общественикът проф. Стоян Денчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него бележката не е била толкова заради пътуването на Петков до РСМ, колкото заради смяната на кадри, които президентът е назначил по време на служебното правителство.

"Президентът е президент, той би могъл да прави забележки на различни институции. Нека всеки да си "мете пред собствената врата, тогава улицата, наречена България, ще бъде чиста", подчерта гостът в студиото.

Проф. Денчев изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че е обнадежден от предложения бюджет за 2022 г.

"Основата, върху която се гради този бюджет, е позитивна и ще даде нещо ново за България. Нещо, което не е правено до този момент", уточни той. И добави, че приемането на бюджета е най-големият изпит и е нормално опозицията да бъде против.

Според него има пропукване в управляващата коалиция.

"Има напрежение. Трудно е да бъде формирана коалиция между 4 партии. Постижение беше това, че те подписаха предварително споразумение за управление. То не е като програма на правителството, но определя параметри на действие, които засега се спазват", заяви проф. Денчев.

Общественикът прогнозира, че максималният срок, който може да издържи това правителство, е до местните избори. И уточни, че пропукванията може да доведат до това този срок да бъде значително намален.

"Ако това правителство падне, има възможност в рамките на този парламент да се формира още едно правителство - да кажем, с участието на ДПС. Те се отнасят много конструктивно към управлението", смята събеседникът.

А липсата на опит се усеща, убеден е той. Проф. Денчев не изключи и възможността на политическата сцена да се върнат стари играчи.

По думите му коалицията може да се пропука заради цената на хляба, на зеленчуците, а не толкова заради неразбирателствата по отношение на РСМ.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК