Режим на тока в Хисаря: Спират уличното осветление и климатиците, минават на нафта

Кметът: Данъците на хората да ги дам само за улично осветление, все едно съм ги изхвърлила

31.01.2022 | 18:47 Редактор: Здравко Черкезов

Детски градини, училища и общински обекти в Хисаря минават на режим на тока. Решението е на местната администрация. Заради високите цени на електроенергията уличното осветление в курортния град няма да работи от 23 часа до 4 сутринта.

От утре детските градини в курортния град спират климатиците и минават на отопление с нафта. Същото се случва и с читалищата, общинската администрация и обекти, където има забрана за включване на климатици. Сметката за улично осветление на общината е нараснала близо четири пъти.

"Не може да си позволим да плащаме 1 млн. лв. за ток, ние сме малка община, нямаме такива приходи. Приходите от данъците на хората да ги дам само за улично осветление, все едно съм ги изхвърлила", заяви кметът на Хисаря инж. Пенка Ганева.

Учениците са във ваканция до края на седмицата, но учебните заведения се подготвят да минат на отопление с въглища, въпреки че и то е скъпо.

От община Хисаря призоват за спешно решение на финансовия дефицит на общините, за да не изпаднат в икономически колапс. В друга община от Пловдивско – Стамболийски, за да се справят с кризата, този месец са съкратили 20% от общинската администрация.  

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Кого трябва да компенсира държавата заради високите цени на тока и газа?

Всички домакинства, но само и единствено тях - без бизнеса.
19%
Единствено бизнеса - няма пари за всички домакинства, а и е важно предприятията да работят.
9%
Само болниците, училищата, детските градини и общините.
16%
Не трябва да компенсира никого, а да намери начин да спре поскъпването на услугите.
56%
Общо 501 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК