Проверка на Bulgaria ON AIR показа: Пълни ресторанти и дискотеки работят до късно

Ресторантьорите искат отпадане на ограниченията и оставка на Ангел Кунчев

30.01.2022 | 13:33 Редактор: Теодора Патронова

25 на сто са положителните проби за коронавирус през последното денонощие. За последната седмица отчитаме ръст на заболеваемостта за страната с 10% спрямо предходните 10 дни. Бургас, Стара Загора и Кърджали преминаха прага от 2 хил. новозаразени с коронавирус на 100 хил. души население. Областите в "тъмночервената зона" стават пет. 

Въпреки мерките, за трета поредна вечер ресторанти и нощни барове работиха до късно. Проверките на РЗИ също продължават. Екип на Bulgaria ON AIR провери колко от заведенията работят и след 22 часа. 

Събота вечер, малко след 22 часа. Заведенията бойкотират мерките. Въпреки студеното време, в "Студентски град" градусът на купона се покачва с настъпването на нощта.

Освен в заведенията обаче, имаше и хора по улицата, като Джефри, който предпочита да не сяда на маса в ресторант, защото е "за" мерките. 

"Идеално е, защото трябва да спазваме правилата. Защото ако ги спазваме, можем да преминем към следващото ниво на пандемията - да отслабне. Така че е правилно да следваме правилата. Аз предпочитам да си стоя вкъщи с близки приятели, за които знам, че спазват рестрикциите", коментира той.

И въпреки проверките от РЗИ, от бранша са категорични - бойкотът ще продължи.

"Единственото, което няма да спазим и което обявихме, е вечерният час. Тъй като намираме, че в това няма абсолютно никакъв смисъл. Пак казвам - 100% ваксинирани служители, хора със сертификат, абсолютно безопасна среда. Нашите служители не просто имат "зелен сертификат" - повечето от тях са ваксинирани", изтъкна председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

От бранша са категорични, че няма да спазват и изискването за намаляване на персонала на 50%. Ресторантьорите искат отпадане на ограниченията и оставка на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
владимир
преди 2 години
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Нека да се разпуснат мерките...и хората да действат по съвестида решават дали да ходят по заведения или не...то ясно се вижда, че мерките не се спазват и сега. Сигнализирай за неуместен коментар