По-строги мерки в Благоевградско, болницата в Гоце Делчев изнемогва

Вечерният час за непълнолетните ще е в сила поне още две седмици

28.01.2022 | 15:30 Редактор: Ваня Кузманова

По-строги мерки от понеделник в област Благоевград. Увеличават се и новите случаи с Ковид и настанените в болници. Сред най-натоварените лечебни заведения е болницата в Гоце Делчев, която беше принудена да се уговаря с тази в Благоевград за евентуално прехвърляне на пациенти. 

Заведенията в Благоевград ще работят с 50 процента капацитет, но без ограничено работно време. 

Пенсионерските клубове се затварят, отлагат се всички екскурзии, езиковите центрове спират дейността си, а вечерният час за непълнолетните ще е в сила още поне две седмици. За учениците от 1 до 4 клас влиза в сила препоръка. 

В Болниците в Благоевградско засега легла има – с изключение на тази в Гоце Делчев. 

"Вчера имахме 8 свободни легла, но тази вечер са запълнени, така че в момента имаме в болницата 138 болни. От тях 82-ма са Ковид болни и 4-ма от тези Ковид болни са в реанимация", посочи директорът на МБАЛ Гоце Делчев - д-р Петър Филибев

Ако постъпят нови пациенти, то те ще бъдат транспортирани към болницата в Благоевград. И при тази вълна в най-голямото лечебно заведение в Неврокопско отчитат висока заболеваемост сред медицинския персонал. 

"За съжаление, доста заразени, доста хора от персонала боледуват в момента, което налага останалият персонал да покрива двойни смени, за да може да бъдат обслужвани пациентите", каза Иванка Ципарова - медицинска сестра в МБАЛ Гоце Делчев. 

В Благоевградска област се надяват по-ниският брой на новозаразените от последните дни да е началото на преминаването на пика на Омикрон вълната. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК