Отменени резервации и недоволство заради новите мерки в София

Собствениците на заведения обявиха бойкот

27.01.2022 | 17:58 Редактор: Ваня Кузманова

Допълнителни мерки са в сила от днес в София заради коронавируса. В София-област учениците също минават на дистанционно обучение. А здравните инспектори и полицията тръгват на засилени проверки в нощните заведения. Собствениците им вече обявиха бойкот на новите мерки.

Елена Драганова днес има рожден ден. Заради новите ограничителни мерки не е сигурна дали ще празнува. 

"Бяхме се уговорили да отидем на заведение, сега се чудим дали да го направим, защото казват, че ще има проверки. Празникът се разваля. Мерките са неадекватни, според мен, защото за някои неща се взимат мерки, за други - не. Децата не са на училище, а в същото време са в моловете", каза Елена Драганова. 

На мнението на Елена относно мерките са и други хора. 

"Разбирам каква е ситуацията, но в крайна сметка трябва икономиката да започне да работи. Просто трябва да се насърчат хората да се пазят и да се ваксинират. Хората да се ваксинират, това са мерките, за да има по-малко болни и по-леко да го изкарват", споделят хората.  

От ресторантьорския бранш обаче са категорични – ще бойкотират ограниченията. В противен случай са обречени на фалити.

"Тази заповед е противоконституционна, 100% дискриминационна, няма да се спазва и заведенията ще работят с тяхното си работно време, както си е разписано", посочи Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България.  

По думите на му, 80% от персонала е ваксиниран и именно заради това от бранша недоумяват защо отново те биват ограничавани. 

Бизнесът не може да се възползва от обявените икономически мерки. 

"Така е разписана заповедта, че само затворени бизнеси могат да се ползват от тях. Ние в момента не сме затворени, на нас ни е ограничено работното време, което обаче за нощните заведения означава, че са затворени - но на хартия. Официално те не са затворени", заяви Коларов. 

От ресторантьорския бранш са категорични, че ще обжалват всяка наложена глоба. Готови са и на протести в цялата страна.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
НЕКОЙ
преди 2 години
Това не са мерки, а целенасочен ормоз. Сигнализирай за неуместен коментар