Честваме заедно с РСМ 150 г. от рождението на Гоце Делчев, ЕК финансира авиолиния София - Скопие

Опозицията изрази скептицизъм за включването на българите в Конституцията на Северна Македония

28.01.2022 | 14:00 Редактор: Теодора Патронова

 

България и Северна Македония подготвят съвместно честване на 150 години от рождението на Гоце Делчев. Това съобщи премиерът Кирил Петков в парламента. 

В рамките на една седмица за втори път той е в Народното събрание, за да отговаря на въпросите на депутатите. Този път, за да отчете напредъка по преговорите между София и Скопие. 

Диалогът между двете държави се подобрява, а знак за това е решението на Северна Македония да включи българите в своята Конституция. Кога обаче това ще случи - не стана ясно. Именно за това опозицията в лицето на ГЕРБ изрази своя скептицизъм. 

"Съгласен съм, че само "Подготвихме, подписахме, но нищо не свършихме" не е добър начин за управлението на тези отношения. Нашето правителство ще следи реалните резултати", коментира премиерът.

Изслушването на Петков е на фона на думите на македонския външен министър, че Скопие иска да впише българското малцинство в Конституцията, но засега няма необходимото мнозинство в парламента.

"Министър-председателят Ковачевски каза, че той не вижда проблем с вкарването на българите от РСМ в тяхната Конституция. За първи път го обяви", изтъкна още премиерът.

Получените отговори не удовлетвориха опозицията.

"Някога в бъдеще означава никога", подчерта депутатът от ГЕРБ Даниел Митов. 

Премиерът Петков посочи още, че ЕК е готова да финансира самолетна линия София - Скопие. По план полетите трябва да започнат през март месец.

В днешното петъчно заседание на депутатите председателят на ДПС Мустафа Карадайъ попита защо в системата и сайта на парламента на неговия въпрос от 15 декември към министъра на вътрешните работи Бойко Рашков стои като посочено, че е получил отговор, а той не е получил такъв. Затова Карадайъ обяви, че ако председателят на парламента Никола Минчев не може да си върши работата, по-добре да освободи поста. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК